NERSCPowering Scientific Discovery Since 1974

GPUs for Science Day

Location: Lawrence Berkeley National Laboratory

July 2 & 3, 2019

In anticipation of our next system Perlmutter which will arrive in 2020, NERSC has a crucial role to play in helping the wider scientific community leverage and embrace GPUs for their simulation, data processing, and machine learning workloads. Part of this role includes hosting events like GPUs for Science Day, the goal of which is to help facilitate the transition to GPU systems by giving scientists the motivation, the tools, and the expertise they need to make this change possible.

The first day of the workshop will feature overview talks, technical talks, and some case-studies. The second day of the workshop will feature lightning talks and a mini GPU competition with prizes awarded to the team demonstrating the most improved performance.

We will offer a zoom link for Day 1 if anyone would like to participate remotely. We will also record the talks from Day 1 and post them on our website. 

We will not offer a zoom on Day 2 due to the hackathon. 

Registration

Registration is now CLOSED for both Day 1 and Day 2. We will record and post videos of the Day 1 talks on our website at some later date.

Agenda

Tuesday, July 2nd

Location: Building 50 Auditorium, 8:30am - 5:00pm

Day 1 Agenda (subject to change)

TitleSpeakerTime
Registration and Breakfast   8:00 AM (30 min)
Introduction and Welcome to GPUs for Science Day Jack Deslippe (NERSC) 8:30 AM (5 min)
NERSC to NVIDIA: A Perspective Zahra Ronaghi (NVIDIA) 8:35 AM (20 min)
Experiences on Summit  Jack Wells (ORNL) 8:55 AM (20 min)
Performance Portability: A Technical Overview Hai Ah Nam (LANL) 9:15 AM (25 min)
GPU Architectures and Profiling: A Technical Overview Max Katz (NVIDIA) 9:40 AM (25 min)
GPU Architectures and Profiling: A Case Study Charlene Yang (NERSC) 10:05 AM (15 min)
Break   10:20 AM (10 min)
OpenMP: A Technical Overview Chris Daley (NERSC) 10:30 AM (25 min)
OpenMP: A Case Study Rahul Gayatri (NERSC) 10:55 AM (15 min)
OpenACC: A Technical Overview Jeff Larkin (NVIDIA) 11:10 AM (25 min)
OpenACC: A Case Study Jeff Larkin (NVIDIA) 11:35 AM (15 min)
Working Lunch   11:50 AM (45 min)
Kokkos: A Technical Overview David Hollman (Sandia) 12:35 PM (25 min)
Kokkos: A Case Study Daniel Holladay (LANL) 1:00 PM (15 min)
RAJA: A Technical Overview David Beckingsale (LLNL) 1:15 PM (25 min)
RAJA: A Case Study Rich Hornung (LLNL) 1:40 PM (15 min)
Superfacility: A Technical Overview Cory Snavely (NERSC) 1:55 PM (25 min)
Superfacility: The CAMERA Project as Case Study Alex Hexemer (LBL) 2:20 PM (15 min)
Superfacility: TomoPy as a CUDA Case Study Jonathan Madsen (NERSC) 2:35 PM (15 min)
Break   2:50 PM  (10 min)
Bioinformatics: A Technial Overview Fernanda Foertter (NVIDIA) 3:00 PM (25 min)
Bioinformatics: A Case Study Bryce Foster (JGI) 3:25 PM (15 min)
RAPIDS AI: A Technical Overview Josh Patterson (NVIDIA) 3:40 PM (25 min)
Overview: Inelastic Neutron Scattering Claire Saunders (Caltech) 4:05 PM (5 min)
RAPIDS AI: Inelastic Neutron Scattering as a Case Study Nick Becker (NVIDIA) 4:10 PM (10 min)
Machine Learning: A Technical Overview Mustafa Mustafa (NERSC) 4:20 PM (25 min)
Machine Learning: A Gordon Bell Prize Case Study Thorsten Kurth (NERSC) 4:45 PM (15 min) 

No-host dinner TBD

Wednesday, July 3rd

Location: Building 59, Room: 3101, 9:00am - 5pm

Day 2: Tutorials, Lightning talks, and GPU challenge

TitleCategorySpeakerTime
Registration and Breakfast     8:30 AM (30 min)
Build Systems Tutorial Jonathan Madsen (NERSC) 9:00 AM (30 min)
Docker/Shifter Containers Tutorial Shane Cannon (NERSC) 9:30 AM (30 min)
Cori GPU nodes Tutorial Brian Friesen (NERSC) 10:00 AM (30 min)
Profiling Tools Tutorial Max Katz (NVIDIA) 10:30 AM (30 min)
Break     11:00 AM (15 min)
Cori GPU nodes Hands-On   11:15 AM (45 min)
Working Lunch     12:00 PM (60 min)
Python + GPUs Lightning Talk Laurie Stephey (NERSC) 12:10 PM (10 min) 
Ptychography Lightning Talk Bjoern Enders (NERSC) 12:20 PM (10 min) 
AMReX Lightning Talk Kevin Gott (NERSC) 12:30 PM (10 min)
WarpX Lightning Talk Réme Lehe (LBL) 12:40 PM (10 min) 
BerkeleyGW Lightning Talk Mauro Del Ben (LBL) 12:50 PM (10 min) 
Break     1:00 PM (15 min)
Hacking Competition* GPU Challenge   1:15 PM

* Competition will be for most speed-up in a migration of provided mini-app to GPU and will be available in participant's choice of C++ or Python.

Venue 

Lawrence Berkeley National Laboratory

Building 50 Auditorium and Building 59 Room 3010

Screen Shot 2019 06 24 at 1.07.57 PM

050 Aud 1

 

Site access:

If you are not an LBL employee and will attend in person, you will need to be pre-approved for site access. All registered participants should have been contacted by our administrator to help you in this process. 

Information about the free LBL shuttle: https://www2.lbl.gov/Workplace/Facilities/Support/Busses/all_routes.html

If you plan to ride the LBL shuttle, you must show your PRINTED site access pass and ID in order to board. The drivers will not accept the pass on your phone. Also, the LBL shuttle will not stop for you unless you wave since the stops are shared with UCB and city buses. Ride the LBL Blue Uphill shuttle route to building 65, which is the closest stop to both Building 50 (Day 1) and Building 59 (Day 2). 

Parking at LBL is free but it can be difficult to find a space unless you arrive very early. We recommend riding the shuttle if possible. 

1 Cyclotron Road, Bldg. 59
Berkeley, CA 94720
Tel: 510.486.7612
http://www.lbl.gov/

Lawrence Berkeley National Laboratory is a multidisciplinary national laboratory located in Berkeley, California on a hillside directly above the campus of the University of California at Berkeley. The site consists of 76 buildings located on 183 acres, which overlook both the campus and the San Francisco Bay. »More Visitor Information.