NERSCPowering Scientific Discovery Since 1974

Quantum for Science day 2022, October 24th

October 24, 2022

Introduction

NERSC is proud to host the Quantum for Science day. This full day virtual event will offer a broad spectrum of speakers from industry and academia that will cover a wide range of topics in Quantum Information Science (QIS). The program includes a hands-on tutorial on running GPU-accelerated quantum simulations on Perlmutter, covers novel developments in the open-source quantum software stack, and provides a discussion on synergies between HPC centers and quantum vendors. Finally, Quantum for Science day will provide a forum to highlight the novel science results enabled by the [email protected] program that awarded more than 250,000 GPU node hours in 2022.

This will be a virtual event with presentations and video links made available shortly. Please join us for this event!

qfs logo small

Agenda

(All times are PT)

TitleSpeakerTime
Welcome and Opening Remarks
Richard Gerber (NERSC)  8:30 AM (10 min)
Introduction to Perlmutter system
Jay Srinivasan  8:40 AM (10 min)
Introduction to Quantum @ NERSC Katie Klymko and Daan Camps (NERSC)  8:50 AM (10 min)
Advanced Quantum Testbed (AQT) @ LBL
Kasra Nowrouzi (LBL)  9:00 AM (15 min)
Bridging HPC and Quantum Computing
Panel  9:15 AM (45 min)
Coffee Break   10:00 AM (20 min)
Hamiltonian Simulation via Qubitization using a Tensor Network Quantum Simulator Nathan Fitzpatrick (Quantinuum) 10:20 AM (20 min)
GPU-Accelerated Quantum Circuit Simulations with QCLAB++ Roel Van Beeumen (LBL) 10:40 AM (20 min)
Large-scale Hybrid Quantum Workflows with PennyLane Lee J. O'Riordan (Xanadu) 11:00 AM (20 min)
Quantum Computing Systems and Results for Hybrid Quantum-Classical Algorithms Matt Reagor (Rigetti) 11:20 AM (20 min)
Lunch Break   11:40 AM (40 min)
Simulating quantum systems with Qiskit Dynamics Dan Puzzuoli (IBM) 12:20 PM (20 min)
Parallel GPU Quantum Circuit Simulations on Qiskit Aer Jun Doi (IBM) 12:40 PM (20 min)
Tutorial- Introduction to cuQuantum and QODA
Jin-Sung Kim and Pooja Rao (NVIDIA)  1:00 PM (120 min)
Closing remarks
   3:00 PM (5 min)

 

 

Registration

Registration is FREE and open to everyone. You need to sign up at this link. Zoom details will be provided to registered participants.

 

Organizers

The members of the organizing committee for Quantum for Science 2022 are (in alphabetical order by last name):

Daan Camps
Katie Kymko
Neil Mehta

 

Downloads