NERSCPowering Scientific Discovery Since 1974

NUG Training 2012

NERSC will present a two-day training workshop in conjuction with the 2012 meeting of the NERSC Users Group (NUG). The workshop is open to all NERSC users. The workshop will be presented at Berkeley Lab's Oakland Scientific Facility, 415 20th Street (Thomas L. Berkley Way), Oakland, CA. The workshop will be presented remotely using WebEx.

Registration

NERSC Users

Registration for all three days is open to all NERSC users. 

General Public

Non-users may attend the two training days, space permitting. Please send requests to training@nersc.gov.

Cost

There is no registration fee for NUG 2012 training or business meetings.

 Agenda

All times Pacific.

Wednesday, Feb. 1 - Getting Started at NERSC

8:30 - Welcome

9:00 - Introduction to  High Performance Computing Systems, Richard Gerber, NERSC ( 30 min )

9:30 - NERSC Computational and Storage Systems Overview, Harvey Wasserman, NERSC ( 30 min )

10:00 - Using Globus Online - Steve Tuecke, University of Chicago (30 min with hands-on)

10:30 - Connecting to NERSC and Transferring Data, David Turner, NERSC ( 30 min )

11:10 - Building Applications & the NERSC Software Environment, Jack Deslippe and Zhengji Zhao, NERSC ( 30 min )

12:00 - Working Lunch

13:00 - Accelerating X Applications Using NX, Yushu Yao, NERSC (20 min)

13:20 - Using the NERSC Web Site, Help Portal, and NERSC Information Management Portal, Revision Control Systems - Richard Gerber & Jack Deslippe, NERSC ( 20 min  )

13:40 - Running Parallel Jobs & Understanding the Batch Queues, Richard Gerber, NERSC ( 40 min )

14:20 - Best Practices for Reading and Writing Data, Katie Antypas, NERSC ( 30 min )

14:50 - Scripting for Complex Job Workflows - Jack Deslippe, NERSC ( 30 min )

15:20 - Running GPU codes on Dirac, Hemant Shukla, NERSC ( 30 min )

15:50 - Debugging with DDT, Woo-Sun Yang, NERSC ( 45 min )

16:35 - Hands On: Q&A with NERSC Consultants

17:00 - Adjourn

Thursday, Feb. 2, 2012 - Advanced Topics

9:00 - Using Cray Mathematical and Scientific Llibraries - Adrian Tate, Cray Inc. ( 45 min )

9:45 - Single-Node Optimization, Michael Stewart, NERSC  ( 30 min )

10:15 - Using Mixed MPI/OpenMP, CAF, and UPC - Helen He & Woo-Sun Yang, NERSC ( 75 min )

11:30 - Tuning the MPI Runtime Environment and Best Practices for Message Passing on Hopper - Howard Pritchard, Cray, Inc. ( 45 minutes )

12:15 - Working Lunch

13:30 - Cray Performance Analysis Tools, Woo-Sun Yang & Harvey Wasserman, NERSC ( 45 min )

14:45 - Using Cray Cluster Compatibility Mode on Hopper, Zhengji Zhao & Helen He, NERSC ( 45 min )

15:30 - NERSC Machine Room Tour

16:00 - Building Applications to Interface with NERSC using the NERSC Web Toolkit (NEWT) - Shreyas Cholia, Jack Deslippe & Anette Greiner, NERSC ( 30 min )

16:30 - Q&A

17:00 - Adjourn

Downloads